Apraksts

Aleks Līmass ir noguris. Ir 20. gadsimta 60. gadi, un viņš jau gadiem ilgi bijis ārā aukstumā, spiegojot Berlīnes mūra ēnā savu britu saimnieku labā. Tagad Kontrolieris beidzot nolēmis ļaut viņam atgriezties, tikai jāizpilda viens pēdējais uzdevums. Alekam nāksies doties dziļi Vācijas Demokrātiskās Republikas sirdī un nodot paša valsti, un šo uzdevumu viņš paveiks ar savu ierasti cinisko profesionālismu. Bet, kad Džordžs Smailijs nolemj palīdzēt Aleka draudzenei, Līmasa misija kļūst par visļaunāko lietu, ar kādu viņam jebkad nācies nodarboties.

Džons Lekarē ir rakstnieka Deivida Džona Mūra Kornvela (1931–2020) literārais pseidonīms. Lielākoties viņš rakstījis spiegu romānus, no kuriem daudzi pārtapuši filmās un televīzijas seriālos. 20. gadsimta 50. un 60. gados viņš strādāja britu slepenajā dienestā, no kura aizgāja, pēc tam kad viņa trešais sarakstītais romāns “Spiegs, kurš ienāca no aukstuma” (1963) kļuva par pasaules bestselleru. Pēc romāna motīviem uzņemta arī mākslas filma, un tas tiek uzskatīts par Džona Lekarē vienu no izcilākajiem darbiem.

No angļu valodas tulkojusi Zane Rozenberga.

 

“Labākais spiegu romāns, kādu jebkad esmu lasījis.”
Greiems Grīns

Esmu lasījis un pārlasījis romānu “Spiegs, kas ienāca no aukstuma” neskaitāmas reizes no pusaudža vecuma, lai sev atgādinātu, cik izcils var būt daiļliteratūras darbs.
Malkolms Gledvels

“Spiegs, kas ienāca no aukstuma” ir viens no tiem retajiem romāniem, kas maina tavu pasaules skatījumu. Pārliecinošs, nepārspējams, izcils.
Viljams Boids, The Guardian

“Spiegs, kas ienāca no aukstuma”, uzrakstīts ar nesaudzīgu, bet elegantu precizitāti, ir tāda vīra portretējums, kurš dzīvojis melos un aizsegā tik ilgi, ka jau aizmirsis, kā tas ir – būt patiesam. Augstākās raudzes trilleris un daudz vairāk…
Time

Lekarē spēj atainot emocijas, sākot ar svīšanu un beidzot ar izmisīgu mīlestību, ar koncentrētu un līdzjūtības piepildītu pārliecību. Un pats svarīgākais – viņš māk izstāstīt stāstu! Izcili!
Sunday Times

Iesaki draugiem