Apraksts

Gruzija, 1900. gads. Ar šokolādes fabrikanta meitas Stasijas piedzimšanu sākas šī aizraujošā dzimtas sāga, kas aptver sešas paaudzes. Stasija uzaug turīgā ģimenē un apprecas ar jaunu baltgvardu virsnieku Simonu Jaši, kurš oktobra apvērsuma priekšvakarā tiek aizkomandēts uz Petrogradu, tālu prom no sievas. Kad pie varas nāk Staļins, Stasija ar abiem bērniem Kitiju un Kostju meklē patvērumu Tbilisi pie savas māsas Kristīnes, kura ir izslavēta ar savu apbrīnojamo skaistumu. Taču, kad Kristīnei sāk pievērst uzmanību čekists Lavrentijs Berija, tam ir liktenīgas sekas...

Vācija, 2006. gads. Pēc Berlīnes mūra krišanas un PSRS sabrukuma Gruzijā valda haoss. Apdāvinātā Stasijas mazmazmeita Niza ir emigrējusi uz Vāciju. Viņas divpadsmitgadīgā māsasmeita Brilka atrodas ceļojumā Rietumos un vairs negrib atgriezties Gruzijā, un Niza viņu sameklē. Brilkai viņa izstāstīs visu Jaši dzimtas vēsturi – par astoņām dzīvēm un par sarkanu gadsimtu, kurā visi ir ieausti gluži kā pavedieni paklājā.

Nino Haratišvili, dzimusi 1983. gadā Tbilisi, ir godalgota dramaturģe, teātra režisore un romānu autore.
Viņas lielais dzimtas eposs “Astotā dzīve” ir pārtulkots daudzās valodās un kļuvis par starptautisku bestselleru. Par savu daiļradi viņa ir saņēmusi daudzas balvas, to vidū Vācijas Tautsaimniecības literāro balvu, Annas Zēgerses balvu, Bertolta Brehta balvu, Šillera piemiņas balvu, Gruzijas SABA balvu, Hanzas brīvpilsētas Hamburgas Lesinga balvu, Gizelas Elsneres literāro balvu u.c.

No vācu valodas tulkojusi Silvija Brice.


“Grāmata, kura rada atkarību: tās autore jau 31 gada vecumā ir viena no spēcīgākajām un izteiksmīgākajām balsīm vācu literatūrā. Nino Haratišvili meistarīgi vērpj kādas gruzīnu dzimtas saviļņojošos likteņus uz 20. gadsimta vēsturisko revolūciju fona. Gadsimta romāns, kas rada lasītprieku, un stipra sieviete, kura atteikusies no vīriešu sabiedrības likumiem, kas valda viņas dzimtenē. Liels vēsturisks romāns, pilns ar cilvēciskām drāmām – gluži kā pati dzīve.”
Norberts Krons, rakstnieks un žurnālists, TTT – Titel, Thesen, Temperamente

Nino Haratišvili, pārvērtusies par stāstītāju Nizu, lido cauri vēsturei. Viņa stāsta te pasakas stilā, te brutāli reālistiski. Un beigās lasītājs jau gandrīz jūtas kā daļa no šī stāsta, kā romāna tēls – vai arī izjūt romāna tēlus kā reālās dzīves daļu.
Nino Haratišvili dāvā literatūrai dažus neticami lielus un lieliskus sieviešu tēlus. Šīs sievietes mājo pilīs, valkā vīriešu apģērbu, valda pār vīriešiem, mīl sievietes, ir bezgala nežēlīgas, stipras savās kaislībās un ciešanās. Nino Haratišvili ir no jauna izstāstījusi Eiropas vēsturi kā dzimtas vēsturi. Gada romāns Vācijā. Fenomenāli!
Folkers Veidermans, rakstnieks un literatūrkritiķis, FAZ

Grāmata, kura rada atkarību: tās autore jau 31 gada vecumā ir viena no spēcīgākajām un izteiksmīgākajām balsīm vācu literatūrā. Nino Haratišvili meistarīgi vērpj kādas gruzīnu dzimtas saviļņojošos likteņus uz 20. gadsimta vēsturisko revolūciju fona. Gadsimta romāns, kas rada lasītprieku, un stipra sieviete, kura atteikusies no vīriešu sabiedrības likumiem, kas valda viņas dzimtenē. Liels vēsturisks romāns, pilns ar cilvēciskām drāmām – gluži kā pati dzīve.
Norberts Krons, rakstnieks un žurnālists, TTT – Titel, Thesen, Temperamente

Nino Haratišvili, pārvērtusies par stāstītāju Nizu, lido cauri vēsturei. Viņa stāsta te pasakas stilā, te brutāli reālistiski. Un beigās lasītājs jau gandrīz jūtas kā daļa no šī stāsta, kā romāna tēls – vai arī izjūt romāna tēlus kā reālās dzīves daļu.
Autore dāvā literatūrai dažus neticami lielus un lieliskus sieviešu tēlus. Šīs sievietes mājo pilīs, valkā vīriešu apģērbu, valda pār vīriešiem, mīl sievietes, ir bezgala nežēlīgas, stipras savās kaislībās un ciešanās. Nino Haratišvili ir no jauna izstāstījusi Eiropas vēsturi kā dzimtas vēsturi. Gada romāns Vācijā. Fenomenāli!
Folkers Veidermans, rakstnieks un literatūrkritiķis, FAZ

Nino Haratišvili ir uzrakstījusi dižu grāmatu: grāmatu, kura pārlūko gadu simteni un pusi zemeslodes un kurā tomēr – gluži kā maza bērna pieredzētajā – viss ir vai nu tikai mīlestība, vai šausmas. Kaut kas tāds – ar mūsdienu priekšnoteikumiem un līdzekļiem vien – nebūtu varējis izdoties vāciešiem; šo romānu mums dāvina Austrumu pretrunas un dižums.
Burkhards Millers, literatūrkritiķis, Süddeutsche Zeitung

Gada romāns: Nino Haratišvili krāšņā valodā stāsta par mīlu un naidu, par komunisma augšupeju un krišanu – un par slepenu karstās šokolādes recepti, kas zināma vienīgi dzimtas sievietēm.
Sebastians Hammelēle, Der Spiegel kultūras nodaļas vadītājs

Abi pasaules kari, krievu revolūcija, Staļina ēra, glasnostj ēra un pilsoņu kari Gruzijā pēc PSRS sabrukuma – tas viss atspoguļojas šī romāna sižetā. Satriecošs romāns!
NDR televīzija

Šim blīvi savītajam dzimtas stāstam ir iespaidīga kompozīcija. Tēli ir plastiski un dzīvi, spriedze saglabājas līdz pat pēdējai no gandrīz 1300 lappusēm.
Jergs Himmelreihs, Die Literarische Welt

“Astotā dzīve” ir viens no tiem lielajiem, aizraujošajiem romāniem, kuri par spīti vētrainajam sižetam saglabā skaidru stāstījuma līniju un nepazaudē to, arī aizsniedzoties laika tālumā, kā arī paver plašu panorāmu, prasmīgi izmantojot tajā katru detaļu. Šī stāstījuma veida iespaids ir satriecošs, spriedze tiek meistarīgi noturēta, valoda ir izteiksmīga, svaiga un nesamākslota.
Tilmans Šprekelsens, rakstnieks un redaktors, FAZ

Manā skatījumā tas ir vislabākais un pārdrošākais šī rudens romāns vācu valodā. Haratišvili ir uzrakstījusi grāmatu, kas pēc sava apjoma (gandrīz 1300 lappušu) ir milzīga, tomēr katrs teikums tajā ir nepieciešams. Jaunākajā vācu literatūrā ambīciju un vēriena ziņā ar to būtu salīdzināms vienīgi Uves Tellkampa “Tornis”.
Andreass Plathauss, žurnālists un rakstnieks, FAZ

Nino Haratišvili ne tikai apjoma ziņā vien sasniedz līdzīgu episkumu kā Borisa Pasternaka līmeņa rakstnieki. Šo spēcīgo romānu gluži vienkārši nav iespējams nolikt malā, neizlasot līdz galam. Iespaidīga grāmata par to, kā postošais 20. gadsimts līdzīgi vētrai brāžas pār veselu dzimtu.
Meike Šniclere, Brigitte

Viss liecina, ka šī grāmata nepaliks tikai sezonas prece un daudziem kļūs par mīļāko romānu uz daudziem gadiem. Un tā ir Haratišvili stāstu slepenā recepte: runa vienmēr ir par vissaldāko mīlestību, kam seko visrūgtākā katastrofa; runa vienmēr ir par ļoti spēcīgām jūtām, tāpēc dažiem kritiķiem viņas stils reizumis ir šķitis kičīgs un notikumu blīvums ir atgādinājis ziepju operu. Taču tā var domāt vienīgi tāds, kuram sausiņš garšo labāk par šokolādi.
Mārena Kellere, Kulturspiegel

Savā eposā, kas ieguvis gluži tolstojiskus apjomus, Haratišvili ataino gan veselu gadsimtu, gan Jaši ģimenes vēsturi, pilnu ar traģēdijām un triumfu, mīlu un naidu, pielāgošanos, nodevību un dumpības garu. Radīdama šo vareno gobelēnu, kurā mīt spilgti izgaismoti tēli un ainas, Haratišvili savā ziņā ir uzrakstījusi īstu gada romānu.
Tomass Andrē, Spiegel Online

Šis romāns ir aizraujošs no pirmās līdz pēdējai lappusei. Nino Haratišvili savā trešajā romānā apbrīnojami un pašpaļāvīgi ir tikusi galā ar uzdevumu atklāt lasītājam visu šī daiļdarba vielas pārbagātību.
Kristiāne Pēlmane, tulkotāja un literatūrkritiķe, TAZ

Iesaki draugiem