Apraksts

Kam tu vari uzticēties pasaulē, kurā valda bailes?

Kristians dzīvo valstī, kurā valda represijas un tirānisks diktators. 17 gadu vecumā viņš sapņo par brīvību, vēlas studēt filozofiju un rakstīt dzeju, taču valsts kontrolē visu, ko viņš dara, saka un pat domā. Vai šajā pastāvīgu aizdomu gaisotnē viņš var uzticēties savam labākajam draugam, meitenei, ģimenei?
Kad Kristianu sāk šantažēt slepenais dienests, viņš nonāk neiespējamas izvēles priekšā. Vai viņš nodos savus tuvākos cilvēkus – vai pretosies, riskējot ar viņu dzīvību?
Kādu cenu tu maksātu par brīvību?

Rūta Šepetis, starptautiski atzīta lietuviešu izcelsmes amerikāņu rakstniece, latviešu lasītājiem jau ir pazīstama no romāniem “Starp pelēkiem toņiem”, “Papīra sapņi”, “Jūras sāļums”, “Klusējošās strūklakas”. Viņas vēsturiskie romāni izdoti vairāk nekā 60 valstīts un tulkoti četrdesmit valodās, tos lasa gan jaunieši, gan pieaugušie visā pasaulē.

No angļu valodas tulkojusi Silvija Brice.


Rūta Šepetis meistarīgi portretē tumšu, aizmirstu vēstures nostūri: Rumāniju un Bukaresti 1989. gada ziemā. Fokusējoties uz vienu stāstītāja balsi – septiņpadsmitgadīgo Kristianu Floresku –, autore spilgti ataino bailes un nedrošību, ko rumāņi piedzīvoja Čaušesku valdīšanas pēdējos mēnešos. Notikumu līkloči nezaudē spriedzi līdz pašām romāna beigām.
Booklist

“Man tevi jānodod” ir spriedzes pilns, uz reāliem vēstures faktiem balstīts romāns, kura darbība risinās revolūcijas priekšvakarā.
Publishers Weekly

Šajā romānā rakstniece Rūta Šepetis prasmīgi sakausē vēsturiskas detaļas, grāmatas beigās iepazīstina lasītājus ar arhīvu fotogrāfijām un tādējādi rada daiļdarbu, kas ir tikpat izglītojošs, cik aizraujošs. Tiklīdz lasītājs nodomā, ka ir uzminējis nākamo sižeta pavērsienu, sižets aizved viņu gluži negaidītā virzienā, liekot no jauna apšaubīt visu un visus. Un tieši tur slēpjas šī romāna spēks – autore ne tikai apraksta to, kā jūtas izspiegots cilvēks, bet liek to izjust arī lasītājam pašam.
New York Times

Romānā “Man tevi jānodod” sprēgā enerģija, ko rada Kristiana stāstījums, tajā iekļautie slepenā dienesta ziņojumi un Kristiana paša dzeja. Lasot romāna pēdējo teikumu, jums aizrausies elpa. Spožs un satraucošs daiļdarbs.
Kirkus Reviews

Rūtas Šepetis jaunākais romāns nepieviļ lasītāju gaidas – autore arī šoreiz stāsta par piemirstiem vēstures notikumiem, un tāpēc viņas darbus ir sevišķi iemīļojuši jaunieši. Grāmatas īsās nodaļas, tikpat noslēpumainas, cik aizraujošas, ataino draudīgo gaisotni Austrumeiropas valstī pirms kāda vēsturiska notikuma, kas daudziem varbūt ir nezināms un daudziem vēl ir jāizstāsta. R. Šepetis ir lieliska rakstniece, un šis viņas romāns noteikti ir jāizlasa.
School Library Journal

Iesaki draugiem