Septembra e-grāmatu akcija ir klāt!

2024-08-31

Septembra e-grāmatu atlaižu akcijā aicinām lasīt stāstus par mīlestību, bērnību, sargeņģeļiem, par kriminālo pasauli un sociāli nelabvēlīgām ģimenēm, par attiecībām dažādu paaudžu starpā un par cilvēkiem – tādiem kā mēs paši.

Kur un kad sākas mīlestība? Kur un kad tā beidzas? Bernhards Šlinks mazliet smeldzīgajā un vienlaikus pārsteidzošajā stāstu krājumā “Atvadu krāsas” stāsta par mīlestību dažādu cilvēku dzīvē atšķirīgās situācijās – no egoistiskas, atriebīgas, nepiepildītas, vainas apziņas izraisītas, apsūdzošas un smagas važas uzliekošas mīlestības līdz atbrīvojošai, piedodošai, nesavtīgai, visu upurējošai, sen piemirstai un no jauna atrastai, bezierunu mīlestībai. Un kurš var pateikt, kura no tām ir pareizāka nekā citas, bet kura noteikti ir nepareiza? Pārdomas izraisoši stāsti apcerīgam noskaņojumam par cilvēku attiecībām, dzīvi un svarīgāko tajā.

Rutes Kārkliņas krājumā “Ellīgi skaisti noslēpumi” apkopoti stāsti par attiecībām ģimenē dažādu tās paaudžu starpā. Stāstus vieno tas, ka tajos skartas sociāli sarežģītas un pat smagas tēmas, bet to galvenie varoņi – dažādu paaudžu cilvēki – ir gan tādi, kuri apzinās savus sūros dzīves apstākļus, gan tādi, kuri tos neapzinās un pieņem notiekošo kā normālu lietu kārtību. Tāpēc skarbums aprakstītajos notikumos nereti ir nojaušams un sajūtams tikai paša lasītāja iztēlē – šajos stāstos tieši nepateiktais, bet “starp rindiņām” izlasāmais atklājas tik spilgti, tik spēcīgi un spēji, ka brīžiem aizraujas elpa...

Lasot Māras Svīres stāstu krājumu “Egļu katedrāle” esiet gatavi tikt pārsteigti un pat nedaudz apmuļķoti – reizēm tas, ko lasīsiet, beigās izrādīsies kaut kas pavisam cits, stāsts it kā apvērsīsies uz otru pusi, un lasītājs brīnīsies, kā tad viņš no sākta gala nebija to vai šo pamanījis. Daži stāsti uzjautrinās, citi – radīs izbrīnu un pat nobiedēs. Stāstu varoņi arī ir visai neparasti – baltais un melnais kaķis, Zaļais jātnieks, bijusī Saeimas deputāte, dzejniece un sabiedriskā darbiniece Pūcīte (vai patiešām putns – spriediet paši!), trīs brāļi kā no latviešu tautas pasakām, Kains un Ābels, kā arī kāda zvīņrāpuļu kārtas pārstāve. Stāstos savijas ikdienas ierastā realitāte, mīti, nostāsti un pavisam pārdabiskas lietas un parādības, kas tik ļoti iederas, iestājoties rudens krēslām un tuvojoties veļu laikam. 

Kā spilgta zvaigzne naksnīgās debesīs līdz ar debijas krājuma “Dadži” publicēšanu Latvijas rakstnieku plejādē sevi pieteica Džena Andersone. Tam sekoja stāstu krājums “Sainis”, kas arī guva lasītāju un kritiķu atzinību. Trešajā stāstu krājumā, kuram dots nosaukums “Krīta apļi” , autore turpina rakstīt par cilvēkiem, kuri varētu būt mūsu laikabiedri, kurus mēs iztālēm varētu pazīt, kuri reizēm šķiet mazliet dīvaini, nesaprasti vai nesaprotami. Kāds ir pārāk paštaisns, kādu moka bērnībā pieredzētais, kādam ir bailes uzticēties. Lai gan Džena Andersone nevairās rakstīt (un raisīt diskusijas) par smagiem tematiem, piemēram, kriminālo pasauli, sociāli nelabvēlīgām ģimenēm, viņas stāstos jaušama cerība un ticība, ka varoņi – ja vien to paši vēlas! – var rast izeju no šķietami bezcerīgām situācijām. Šī e-grāmata būs piemērota lasāmviela tiem, kuri nemeklē tiešas atbildes, taču mēdz pārdomāt, kā mēs katrs rīkotos, ja būtu stāstu varoņu vietā, un vai mums pašiem vienmēr būtu viegli pieņemt to lēmumu, kuru uzskatām par pareizo.

Maijas Miglas-Streičas stāstu krājums “Sapnis par sargeņģeli” vēsta par bērniem, kas dzimuši pēc Otrā pasaules kara, par viņu ikdienu, sapņiem, sāpēm, cerībām, nedienām, arī par ticību brīnumiem un sargeņģeļiem, kas spēj pasargāt gan no baisā Melnā vīra, gan no noslīkšanas akā un pat no izsūtīšanas uz tālo, auksto Sibīriju. Šīs bērnības nebūt nav vieglas, taču gaišs ir bērna skats un dzīves uztvere, gaiši ir arī šie stāsti. Bērni paliek bērni arī grūtajos pārmaiņu laikos, viņi blēņojas, draudzējas un strīdas, savā bērnišķīgajā naivumā sauc lietas īstajos vārdos un uzdod neērtus jautājumus arī tad, kad pieaugušie jau pieraduši dzīvot dubultu dzīvi un mājās tiek runāts un domāts viens, skolā un darbā apgalvots pavisam kas cits. Stāstu krājums līdzīgi siltai tējas krūzei aukstā rudens vakarā sasildīs un mierinās. Lasītājs var neuztraukties – sargeņģelis ir ikkatram no mums, un, ja tici un ceri, tad glābiņš iespējams pat vissmagākajās situācijās.

Lasīt lietuviešu rakstnieka Vida Morkūna apjomā nelielo etīžu krājumu “Ceļinieku stacijas” ir kā rēnā septembra novakarē doties braucienā pa Latvijas laukiem. Līkumos starp pakalniem pavīd zeltaini labības lauki, kuru malās vīri pārmij vārdus par ražu, kas cerēta labāka, bet piemājas mazdārziņos sievas, vaigus piepūtušas, nes ābolu maisus un klusībā pukst, ka vēl pērnie ievārījumi nav apēsti, bet ābolmaizes nav laika un dukas vairs izcept. Īsi, reizēm pat aprauti, Vids Morkūns stāsta par cilvēkiem, kurus it kā redzam, bet kuriem paejam garām neba tāpēc, ka viņu stāvi ir nemanāmi, bet gan tāpēc, ka mūsu ikdienas pasaule ir pārāk steidzīga. Šī ir aizraujoša, teju vai katarsi raisoša lasāmviela tiem, kuri vēlas tiešus, bet poētiski izkoptus vēstījumus, kas vēl ilgi pēc izlasītā atskan sirdī un prātā.

Šos 6 darbus aicinām iegādāties e-formātā Zvaigzne ABC mājaslapā ar 50 % atlaidi no 1. septembra līdz 30. septembrim. Katru dienu Zvaigzne ABC e-grāmatu sociālajos kontos X un Instagram iespējams izlasīt citātu no kādas akcijas e-grāmatas. Atklājiet stāstu daudzveidību kopā ar Zvaigzne ABC e-grāmatām!

Lūdzam ņemt vērā, ka Kindle lasītāji var lejupielādēt ePub e-grāmatu arī Kindle mobi formātā savā Zvaigzne ABC pirkumu kontā.