Oktobra e-grāmatu akcija ir klāt!

2024-09-30

Oktobra atlaižu akcijā šoreiz piedāvājam neparastu e-grāmatu izlasi – šie darbi nav viena žanra pārstāvji, tos nevieno kāda kopīga tēma, taču visu sešu e-grāmatu nosaukumos ir minēts kāds dzīvnieks. Kaķis, jūras ērglis, briedis, nepieradināts putns, žurka vai ciglītis – kura dzīvnieka e-grāmatu izvēlēsieties jūs?

Ar Pulicera balvu godalgotais Donnas Tartas romāns ''Ciglītis'' neatstāj vienaldzīgu nevienu lasītāju. Apjomīgais romāns ir daudzšķautņains, interpretējams no dažādiem skatpunktiem un noteikti kādā lasītājā var raisīt arī dusmas. Tā centrā ir Teo Dekers, kurš kādā lietainā dienā zaudē māti mākslas muzejā sarīkotā teroraktā, taču pats brīnumainā kārtā paliek dzīvs. Pusaudzim nākas iepazīt pasauli, kurā valda gan bagātība un vientulība, gan narkotiku aizplīvurotas dienas un smeldzīgas ilgas pēc mīlestības. Cauri gadiem Teo vēstījums lasītāju ved pa Ameriku un Eiropu starp bīstamiem ļaudīm un apšaubāmiem darījumiem, atgriežoties pie atmiņām par māti, kā arī mazo gleznu ar ciglīti tajā. Kritiķi Donnas Tartas romānu ir salīdzinājuši ar episkajiem Čārlza Dikensa darbiem, un patiešām apbrīnojama ir autores spēja veidot vienlaikus spraigu un emocionāli dziļu stāstu. Šo e-grāmatu iesakām pacietīgiem literatūras baudītājiem.

Samuela Bjorka kriminālromānā ''Zēns, kuram patika brieži'' notikumi risinās Oslo, kur policijā atkal tiek komplektēta iepriekš izformētā īpašā izmeklētāju vienība. Jāizmeklē dažas secīgas slepkavības – īsā laikā nogalināti vairāki cilvēki, kas noslepkavoti ar vienu un to pašu metodi. Specvienības vadītājam Munkam un viņa kolēģei, izcilajai detektīvei Mīai nav ne jausmas, kāda varētu būt nogalināto cilvēku savstarpējā saistība. Turklāt ar katru nākamo nozieguma vietas apskati arvien vairāk šķiet, ka slepkava kodētā veidā mēģina nodot kādu vēstījumu, nozieguma vietā atstājot tukšu fotokameru, kurā ikreiz ieskrāpēts cits skaitlis. Izmeklēšanas gaitā arvien spēcīgāk ataust pašu atmiņas par senākiem notikumiem gan profesionālajā, gan privātajā dzīvē. Vai tām ir kāds sakars ar tagadni, un vai tās netraucē objektīvi pieņemt lēmumus?

Sosuke Nacukavas burvīgo darbu "Stāsts par kaķi, kurš izglāba grāmatas" tikpat labi var lasīt gan pieaugušie, gan bērni. Rintaro ir vidusskolēns, kura vectēvam pieder lietoto grāmatu veikaliņš. Pēc vectēva nāves Rintaro šķiet, ka grāmatnīca būs jāslēdz, pats viņš jūtas pazudis un patiesi bēdīgs, līdz veikalā uzrodas runājošs kaķis Tīgeris, kurš aicina doties piedzīvojumos, lai izglābtu grāmatas no cilvēkiem, kuri tās ir ieslodzījuši, bojājuši un nodevuši. Izklausās pēc bērniem paredzētas grāmatas, vai ne? Taču patiesībā šī stāsta tēmas ir visai dziļas un nopietnas – kā ir mainījušies lasīšanas paradumi mūsdienu straujajā pasaulē, cik apsēsti mēdz būt cilvēki ar savu reputāciju un ārējā tēla uzturēšanu, vai ir vērts izdot grāmatas, kuras lasīs šaurs cilvēku loks, varbūt ir jāpublicē tikai viegli lasāmā literatūra, jo tā nes peļņu? Glābjot grāmatas, mainīsies arī pats Rintaro, viņš atklās prieku rūpēs par citiem, kļūs drosmīgāks un izlēmīgāks. Šis stāsts ir par izaugsmi, pārmaiņām un reizē par savu vērtību apzināšanos un savas patības saglabāšanu. 

Zanes Zustas radītie tēli allaž izcēlušies ar spilgtu emocionālo pasauli, kas rada spēcīgas emocijas, pārdomas un līdzpārdzīvojumu. Arī romānā ''Nepieradināts putns'' autore atklāj emocionālu stāstu par kādu meiteni Lindu, kura no mazotnes ilgojas sastapt savu tēvu. Kādu dienu, viņai jau pieaugušai esot, tāda izdevība pēkšņi rodas. Lindas pasaule sagriežas kājām gaisā, un rodas milzumdaudz nedrošības raisītu jautājumu. Vai tēvam patiks viņa jauniepazītā meita? Vai meitai patiks jauniegūtais tēvs? Vai viņi nebūs viens otrā vīlušies vai vēl trakāk – vienaldzīgi viens pret otru? Jauno sievieti māc šaubas līdz pat pēdējam mirklim – tik daudz dzīvē bijis sāpīgu triecienu un vilšanos. Kā rīkoties?

Kārinas Smirnofas kriminālromāns "Meitene jūras ērgļa nagos" ir Stīga Lārsona pasaulslavenās “Millennium” sērijas turpinājums – septītā grāmata sērijā un pirmais darbs par Līsbetu Salanderu, kuru uzrakstījusi sieviete. Šoreiz gan Līsbetai, gan Mīkaelam Blūmkvistam mazajā Gaskasas pilsētā ir jārisina ar viņu tuviniekiem saistītās problēmas. Ir pazudusi Līsbetas brāļa meitas māte, un Līsbetai vismaz uz kādu brīdi jāuzņemas rūpes par spuraino pusaudzi Svālu. Savukārt Mīkaela meitai gaidāms šķietami priecīgs notikums – kāzas ar Gaskasas pašvaldības vadītāju. Izrādās, ka Svālas māte nav vienīgais pazudušais cilvēks šajā nelielajā pilsētā. Vai Līsbetai un Mīkaelam izdosies atklāt visus noslēpumus? Vai korupcija, varaskāre un alkatība šoreiz uzvarēs?

Vai ļaunums var būt attaisnojams un vai atriebība var būt ētiska rīcība? Šie ir jautājumi, kas nodarbinās daudzu lasītāju prātus, ienirstot Jū Nesbē stāstu krājuma "Žurku sala un citi stāsti" lappusēs. Jū Nesbē, kuru daudzi lasītāji vairāk pazīst kā aizrautīgu, spriedzes pilnu kriminālromānu autoru, savu talantu spilgti apliecina arī stāstos. Nav noliedzams, ka Nesbē stāsti lasītājiem raisīs tādas emocijas kā riebumu, dusmas, vēlmi aizvērt grāmatu, to neizlasot, jo dažkārt robeža starp labo un ļauno šajos stāstos ir vien vāri tverama, liekot pamazām iepazīt katra varoņa rīcību un tās sekas, lai pamazām izprastu, kāpēc naids un atriebība nav viennozīmīgi interpretējamas kategorijas. Šajos stāstos sastapsim tēvu, kurš pieļauj sava dēla nonāvēšanu, vīru, kurš pēta mūžīgās dzīves iespējas un izmēģina zāles uz savas sievas veselības rēķina, ģimenes, kas apvienojas, lai ar varas metodēm pārspētu vēl spēcīgāku varu, un vēl citus varoņus, kas lasītājiem vēl ilgi liks pārdomāt, vai melns un balts vienmēr ir izšķirami toņi. Šo stāstu krājumu iesakām bezbailīgiem lasītājiem, kuriem tuvas ir morālās dilemmas literatūrā.

Šos 6 darbus aicinām iegādāties e-formātā Zvaigzne ABC mājaslapā ar 50 % atlaidi no 1. oktobra līdz 31. oktobrim. Katru dienu Zvaigzne ABC e-grāmatu sociālajos kontos X un Instagram iespējams izlasīt citātu no kādas akcijas e-grāmatas. Izbaudiet rudeni kopā ar Zvaigzne ABC e-grāmatām!