“Mazo somiņu laiks” – burvīgi gaišs stāstu krājums

2024-08-22

Augusts latviešu oriģinālliteratūrā atnesis kādu pavisam īpašu pienesumu – Apgādā Zvaigzne ABC iznācis cēsinieces, bijušās latviešu valodas skolotājas Līgas Rimšas debijas darbs – īsprozas krājums “Mazo somiņu laiks”.

Šo stāstu galvenie varoņi ir cilvēki tepat no mūsu vidus, varētu sacīt – mūsu draugi, radi un kaimiņi, atpazīstami personāži, kuriem līdzīgus pazīs katrs lasītājs un kādā noteikti ieraudzīs arī sevi. Situācijas, kādās šos tēlus sastopam, ir visdažādākās: gan viegli anekdotiskas un smaidu raisošas, gan pavisam skarbas, un tās viņi risina gluži tāpat kā mēs – gan racionāli, gan pavisam neloģiski.

Lasot rodas sajūta, ka mēs viesojamies mazā Latvijas pilsētiņā un pamazām iepazīstam tās iedzīvotājus ar visiem viņu tikumiem un vājībām, iepazīstam, lai sadraudzētos un atbalstītu, nepieverot acis arī uz skaudrākajiem dzīves mirkļiem, kādus esam piedzīvojuši mēs visi.

“Radoša cilvēka uguns ar gadiem tikai pieņemas spēkā. [..] Autores balsi caurauž ironijas, humora, labestības un gaišas cerību notis, tādējādi apliecinot nebeidzamu mīlestību pret dzīvi un savu tuvāko,” par Līgas Rimšas grāmatu saka autores literārā konsultante, rakstniece Dace Vīgante.

Līgas Rimšas stāsti bez nosodījuma, tomēr ar spoguļa precizitāti ataino mūsu laiku ar visām tā īpašajām iezīmēm: vieglo, it kā nejaušo nevērību pret tuviniekiem, sevis kā indivīda nostādīšanu pasaules centrā vai tieši otrādi – nostumšanu malā, piekāpšanos un pašaizliegšanos, un mūsu rīcības dažādās, tostarp neprognozējamās, sekas. Vecāku un bērnu attiecības, mīlestības un nodevības dažādās izpausmes, draudzības un siržu savienības spēkpilnās saiknes. Krājuma pirmo stāstu varoņi uz dzīvi raugās it kā nedaudz no attāluma, taču ar katru nākamo stāstu rakstniece atļauj personāžiem izstāstīt savus vēstījumus arvien plašāk un dziļāk. Tomēr uzmanības centrā visu laiku saglabājas cilvēcisko attiecību līkloči.

Pāri visam Līgas Rimšas stāsti runā par to, ka cilvēks nedrīkst būt vienaldzīgs, rāda, cik svarīgi ir nepaiet garām citu bēdām, pamanīt tos, kuri cieš, viņu vajadzības un ilgas – ne vienmēr tās piepildīt, bet vismaz uzklausīt. Ne velti krājuma nosaukums ir “Mazo somiņu laiks” . Vaicāta, kas tas ir, titulstāsta varone vienkārši atzīstas: “Tas ir laiks, kad sievietei nav jānes smagums ne rokās, ne sirdī.”

Lai mums visiem mazo somiņu laiks!



Līga Rimša literatūrā ienākusi jau kopš 2019. gada, rakstot pasakas un dzejoļus bērniem un pieaugušajiem. Viņas darbi izdoti vairākās grāmatās, stāsti publicēti literārajā žurnālā “Jaunā Gaita”.

Pieejama arī e-grāmata.

Iesaki draugiem