“Pamošanās” – spilgts romāns par sabiedriskās domas ietekmēšanu

2024-07-10

Tikko iznākušais franču rakstnieka Lorāna Gunela romāns “Pamošanās” ir distopija, bet ļoti reālistiska. Kā iespējams spēlēties ar sabiedrisko domu, vadīt to vēlamajā virzienā? Kā tas noticis pārskatāmā vēsturē un kā notiek mūsdienās?

Pazīstamā rakstnieka jaunais romāns balstīts apjomīgā izpētes darbā. Tas rāda gan reālus pagātnes notikumus, gan iespējamo nākotni tik skaidri un biedējoši, ka pat pavisam bezrūpīgam lasītājam nākas aizdomāties. Cilvēce ir uzticējusi ārkārtīgi plašas pilnvaras saujiņai cilvēku, tiem, ko saucam par valdību. Vai varam būt pārliecināti, ka viņi tās vienmēr izmanto godprātīgi?

Kāda tad varētu būt nākotne? Lorāns Gunels romānā “Pamošanās” iztirzā visnotaļ iespējamu situāciju: kādas valsts valdība paziņo, ka cilvēces ļaunākais ienaidnieks ir…nāve! Ikvienam pilsonim ir tiesības dzīvot līdz 120 gadu vecumam, vēsta plašsaziņas līdzekļi. Un valsts sāk karu pret nāvi. Tas ir neparasts karš, kura gaitā daudz kas tiek apkarots un aizliegts – vai katru dienu ziņās tiek vēstīts par kādu jaunu “ienaidnieka sūtni”. Sākumā cilvēki ir priecīgi, ka valsts par viņiem rūpējas, bet… kad parādās arvien vairāk ierobežojumu un aizliegumu, daži sāk aizdomāties.

“Kad mediji visu dienu atkārto informāciju, kas tevī izraisa bailes, tas ir signāls, ka kaut kas tiek perināts un ka tas noteikti nāks pār tavu galvu. Tad labākais, ko vari darīt, ir distancēties un pajautāt sev, kā gan šīs tavas bailes var kalpot pie varas esošajiem.[..] Kā tu vari kaut uz brīdi noticēt, ka mediji ir neatkarīgi?” Šī ir saruna, ko risina romāna galvenais varonis un viņa draugs, kurš dzīvo citā valstī un uz notiekošo var lūkoties no malas. Kam uzticēties? Kāpēc? Kādas sekas paredzamas šai uzticībai?

Romāns rosina izzināt un izvērtēt notikumus, bet vienlaikus arī priecē, jo vismaz pagaidām tajā aprakstītais ir tikai izdoma. “Labi dokumentēts un izklaidējošs distopiskais romāns ar trillera cienīgu sižetu,” raksta laikraksts “France-Soir”.

Lorāns Gunels ir franču rakstnieks, kurš interesējas par psiholoģiju un vienlaikus ir arī personiskās izaugsmes speciālists, raksta aizraujošus romānus, kuru galvenā pamatdoma ir iedrošināt lasītāju izzināt un atklāt sevi. Viņa grāmatas tulkotas vairāk nekā 25 valodās, latviešu valodā izdoti arī romāni “Dievs vienmēr ceļo anonīmi” un “Diena, kurā es iemācījos dzīvot”.

Pieejama arī e-grāmata.

No franču valodas tulkojusi Inese Pētersone.

Iesaki draugiem