“Pastkarte” – franču rakstnieces romāns par dzimtas likteņiem

2024-07-19

Tikko iznākušais franču rakstnieces Annes Berestas romāns “Pastkarte” ir grāmata par ģimeni, kuru izpostīja holokausts. Taču ne tikai par to. Tas ir arī vēstījums par dzimtas saitēm, draudzību un cerību. Par cilvēcību.

2003. gada janvārī Annes ģimene saņem noslēpumainu pastkarti bez paraksta. Tās vienā pusē ir Garnjē operas fotogrāfija, bet otrā – cits zem cita uzrakstīti četri vārdi. Efraims. Emma. Noēmija. Žaks. Četri viņu radinieki, kuri gāja bojā Aušvicā. Pastkarte iztrūcina Annes mammu Leliju. Kas to sūtījis? Draugs vai ienaidnieks? Un kāpēc? Vairākus gadus anonīmā pastkarte nostāv plauktā. Tomēr reiz Anne sadūšojas un nolemj atrast noslēpumaino sūtītāju.

Lai gan šobrīd ģimene mājo Francijā, viņi šurp atceļojuši divdesmitā gadsimta sākumā. Vispirms viņu vecvectēvs Efraims ar sievu un bērniem no Krievijas, kurā notika ebreju pogromi (grautiņi), pārcēlās uz Rīgu. Tomēr, laikam ritot un situācijai Eiropā arvien mainoties, ģimene dodas tālāk – uz Poliju, Čehiju, Franciju un Palestīnu. Viņi cenšas atrast savu vietu, iederēties un iedzīvoties. Annes vectēvs vēlas kļūt par ideālu Francijas pilsoni un savus bērnus audzina par frančiem. Karš un vācu okupācija ģimenes sapņiem pārvelk baisu svītru, holokaustu pārdzīvo tikai Annes vecmāmiņa un Lelijas māte Mirjama. Vainas apziņa par to pavada viņu visu turpmāko dzīvi. Mirjama vēlas paturēt atmiņā savus mīļos, vēlas, lai viņu piemiņa saglabātos. Taču šī vēlme nav nemaz tik viegli piepildāma divdesmitā gadsimta nogales Francijā. Vēl joprojām ir dzīvi cilvēki, kuri sadarbojās ar slepkavām. Cilvēki, kas piesavinājušies Annes ģimenei piederošās mantas un pat fotogrāfijas. Vai viņi vēlas, lai par to visu atkal runātu?

Annes izpēte aizved ceļojumā uz pagātni un vienlaikus rosina aizdomāties par tagadni, kad kara rēgs atkal lidinās pār pasauli. Tomēr romāns ir gaišs un dzīvespriecīgs, tas ļauj iepazīt pasauli, kāda tā bija, un cauri ciešanām nonākt pie miera un mīlestības.

Anne Beresta ir slavena franču rakstniece un aktrise. Romāns “Pastkarte” ir saņēmis vairākas literārās godalgas, iekļauts Gonkūru balvas pretendentu īsajā sarakstā un kļuvis par bestselleru Francijā un citviet pasaulē.

Pieejama arī e-grāmata.

No franču valodas tulkojusi Vineta Berga.

Iesaki draugiem