“Bērnudienas Komunālijā” – Zanes Daudziņas bērnības atmiņas

2024-08-10

Tikko iznākusī Zanes Daudziņas grāmata “Bērnudienas Komunālijā” piedzīvo papildmetienu jau nedēļu pēc iznākšanas!

Mazi, jauki stāstiņi, kuri vēsta par ģimeni, kaimiņiem, laikmetu un tā paradoksiem un ačgārnībām – un dara to tik dzīvīgi, patiesīgi un vienlaikus laipni! Atmiņas, kas neko nenoklusē, tomēr nedara pāri nedz varoņiem, nedz lasītājiem, atmiņas, rakstītas ar mīlestību un sirds siltumu. Šī nelielā, burvīgā grāmatiņa savaldzinājusi lasītājus tik ļoti, ka pirmās atsauksmes jau burtiski pārpludinājušas sociālos tīklus – un tās ir cildinošas.

Izdevēja Vija Kilbloka: “Visi, kas ir dzīvojuši komunālajā dzīvoklī, vienkārši gavilēs. Bet vēl interesantāk būs tiem, kas paši Komunālijā nav pabijuši. Tāda žanra, kā humoristiskais trilleris laikam nav bijis? Bet tagad ir!”

Ruta Skrebele, rakstniece un grāmatu apskatniece: “Zanes Daudziņas grāmata ir silta. To gribas gluži kā lelli piespiest pie krūtīm un samīļot, jo no tās, citējot autores rakstīto, “pretī plūst tūkstoš un viena mīlestība”. Pasaule, kas skatīta mazās Zanes acīm, ir gana uzjautrinoša, krāsaina un interesanta, bet tai pat laikā rūgtena kā pīlādžoga pirms salnas.”

Facebook grupā “Izcilas grāmatas” lasītājs Normunds Dzintars vēsta: “Zanes Daudziņas jaunā grāmata ir sprigans atmiņu saules zaķēns, kas jautri lēkā pa maza bērna, skolnieces, studentes atmiņu pļaviņu, ik pa reizei gan izsmīdinot, gan atsaucot atmiņās kādas nopietnākas pārdomas par vēsturi un tās gaitu. [..] Darbā ir milzīgs daudzums kultūrfaktu.[..]”

Inga Burve: “Vakar nopirku. Nevarēju atrauties. Personīgas dzīvošanas pieredzes komunaļņikā nav, bet tie laiki ir labā atmiņā.”

Tā ka gaidiet – papildmetiens ar steigu tiek drukāts! Lasiet paši, vērtējiet un izbaudiet – šī atmiņu grāmata izceļas ar svaigumu un sirsnīgumu. Siltumu. Mīlestību, kas jūtama visā teksta garumā. Kā saulesstars, kas izgaismo putekļainu telpu, parādot to krāšņu un skaistu (bet nenoliedzot putekļu pastāvīgu klātesamību). Grāmata, kas atklāj un pastāsta bez nosodījuma un nopēluma. Gaiša kā bērnība un mīļa kā mammas glāsts.



Zane Daudziņa ir teātra un kino aktrise, runas pedagoģe, Latvijas Kultūras akadēmijas Asociētā profesore un vairāku grāmatu autore. Rakstniecībā debitēja ar “Dienasgrāmatu”, kura iemantoja lielu popularitāti un lasītāju mīlestību, kas vainagojās ar balvu lasītāju balsojumā “Zvaigznes grāmata 2022”. Sekoja divi vairāk profesionāļu auditorijai domāti darbi “Aktiera runa 21. gadsimta latviešu teātrī” un “Runā droši!”. 2023. gadā iznāca arī “Dienasgrāmatas” turpinājums “Mans kara gads”.

Pieejama arī e-grāmata.

Iesaki draugiem