Izcili labs spriedzes romāns “Klusā īrniece”

2024-08-20

Gribas ko īpašu? Ne vien spriedzi, bet arī psiholoģiskas zemstrāvas un kolorītu varoņu portretējumu?

Atšķiriet Klemansas Mišalonas romānu “Klusā īrniece” . Tas ir darbs, kas ilgstoši paliks atmiņā! Ne vien tāpēc, ka vēsta par sievietēm, kas nonāk saskarē ar sērijveida slepkavu, bet arī tāpēc, ka liek aizdomāties par to, cik labi mēs pazīstam pat vistuvākos. Tas vēsta arī par nepadošanos, par izdzīvošanu.

Stāstītājas šajā grāmatā ir sievietes. Sieviete šķūnī. Sieviete mājā. Pirmā. Otrā. Emīlija. Devītā. Sieviete ar vārdu. Viņas visas vismaz reizi mūžā ir satikušas Aidenu Tomasu. Smaidīgo vīrieti, kurš “rada iespaidu, ka jūs nekad vairs nebūsiet vientuļa”.

Aidens Tomass neizskatās pēc slepkavas. Viņam ir ģimene. Darbs. Sava, turklāt visnotaļ stabila, vieta mazpilsētas sabiedrībā. Viņš ir elektromontieris un ļoti izpalīdzīgs, jauks cilvēks. Aidena ģimenes māja gadiem ilgi bijusi viskrāšņāk izrotāta Ziemassvētkos. Aidens ir tas, kurš palīdzēs kaimiņienei ienest mājās pirkumus vai salabot saplīsušu lietu, viņš ir tas, kuram kaimiņi bez bažām uzticēs pieskatīt savus bērnus. Kopš sievas nāves viņš viens pats audzina trīspadsmit gadus veco meitu Emīliju.

Bet šķūnī pieķēdēta jau vairākus gadus dzīvo sieviete, kuru viņš sauc par Reičelu. Tieši tāpēc, ka viņai ir cits vārds. “Es tevi atradu,” viņš saka. “Es tev devu pajumti. Es ļauju tev dzīvot.” Kā tas ir – gadiem ilgi būt slepkavas gūsteknei? Zināt par tām, kuras viņš satika, bet nevēlējās paturēt? Kā ir būt viņa meitai? Kā ir būt kādai no sievietēm, kuras pēc tikšanās ar Aidenu nepaliek dzīvas? Un kā ir būt sievietei, kura mīl Aidenu Tomasu? To jauko. To uzticamo. To, kurš sasilda ne vien rokas, bet arī sirdi.

Žurnāls “Vogue” par “Kluso īrnieci”: “Tumšs un aizraujošs… Līdzīgi kā Emmas Donahjū romānā “Istaba”, arī šajā grāmatā darbība risinās biedējošā, klaustrofobiju izraisošā vidē, no kuras vijas un plešas sižeta līnija, ko savukārt veido vairāku tēlu redzējums par notiekošo. Iesakām!”

Rakstniece un žurnāliste Klemansa Mišalona ir dzimusi Francijā, bet kopš 2022. gada ir ASV pilsone. “Klusā īrniece” ir viņas debijas trilleris, kas izdots vairāk nekā 30 pasaules valstīs.

Pieejama arī e-grāmata.

No angļu valodas tulkojusi Maija Opse.

Iesaki draugiem