Grāmatu ieteikumi mājāsbūšanai #paliecmājās

2020-03-24

Iedvesmojoties no Ingas un Jura Rubeņu grāmatu ieteikumiem, kas publicēti Integrālās izglītības institūta lapā, aptaujājām rakstniekus, lai padalās ar ieteikumiem par savām mīļākajām grāmatām, kuras ieteiktu izlasīt citiem. #paliecmājās

Pedagoģe, kontemplācijas skolotāja, grāmatas “Elijas nama garša” autore Inga Rubene

Reičela Džoisa. Mis Kvīnijas Henesijas mīlas dziesma ( drukātā grāmata; e-grāmata)
Aizkustinošs romāns soli pa solim atklāj mis Kvīnijas Henesijas lielo noslēpumu. Viņa ir ilgi glabājusi kādu savas dzīves epizodi, kuru beidzot vēlas izstāstīt, atbrīvoties no tās, atklāt sevi un pateikt VISU – neko nenoklusējot. Viņai ir grūti to atklāt, tas prasa lielu uzdrīkstēšanos. Taču vispārsteidzošākās un mani visvairāk saviļņojošās ir stāsta beigas, kurās atklājas viņas (un, iespējams, mūsu visu) dzīves vislielākais noslēpums.

Elifa Šafaka. Četrdesmit vārtu uz mīlestību ( drukātā grāmata; e-grāmata)
Autore šajā grāmatā izstāsta divus stāstus. Ellai, trīs bērnu mātei, ir jāuzraksta recenzija par nepazīstama autora romānu, kas vēsta par klejojošu senlaiku filozofu Šamsu un dzejnieku Rūmī.
Lasot Ella piedzīvo, ka grāmata sāk lasīt viņu pašu. Viņa pieredz dziļu rezonansi, uzdrošinās sev uzdot neērtus jautājumus, kas galu galā viņai ļauj kļūt patiesai pret savu dzīvi un nonākt pie nozīmīgiem secinājumiem.

Dženifera Klementa. Lūgšanas par nolaupītajām ( drukātā grāmata; e-grāmata)
Satriecošs, ar iejūtību un mīlestību izstāstīts stāsts par Meksikas nomales ciemu meiteņu bailēm nonākt narkobaronu seksa verdzībā. Stāsts par draudzību, izdzīvošanas prasmi un ilgām pēc skaistākas nākotnes.

Jānis Lejiņš. Vīrieša sirds ( drukātā grāmata; e-grāmata; 3td bibliotēka)
Labsirdīga ironija un vēstures nopietnība cieši savijas kopā un rada nedaudz sirreālu, jautri skarbu stāstu par vairāku cilvēku neticamajiem piedzīvojumiem tālajā 1939. gadā, kādā mazā Latvijas pilsētiņā. Viegli lasāma grāmata, kas tomēr mudina domāt par cilvēku veikto izvēļu sekām un situācijām, kurās jāmācās dzīvi vienkārši pieņemt tādu, kāda tā ir.

Pīters Meils. Gads Provansā ( drukātā grāmata; e-grāmata)
Aizrautīgs, asprātīgs stāsts par angļu pāri, kas iegādājušies divsimtgadīgu namu Provansā, strādā pie tā atjaunošanas, bauda lauku dzīvi, attiecības ar ciematiņa iedzīvotājiem un īpaši – ēdienus un vīnus. Ar mīlestību un vieglu humoru autors attēlo gada laikā pieredzēto un ļauj lasītājam kopā ar viņu izbaudīt franču dzīves vieglumu un dzīvesstilu.

 

Teologs, grāmatas “Viņa un viņš” autors Juris Rubenis

Ričards Rors. Universālais Kristus ( drukātā grāmata; e-grāmata)
Būtiskākais par kristīgo garīgumu, atklājot tā universālos plašumus, tā skaistumu, dziļumu un iespējas. Stāsts nav par ceremonijām un stīvām formām, bet Dzīves un Dzīvības plūsmu.

Ričards Rors. Mūžīgais dimants
Svarīga grāmata par cilvēka transformāciju. Kam manī jāmirst un – kāpēc? Šīs grāmatas 15.-17.lpp. ir lasāms, manuprāt, viens no satricinošākajiem tekstiem par cilvēka dzīves noslēpumaino jēgu. Tas, kurš šīs rindas spēj saprast līdz to dzīlēm, ir apgaismotais.

Ričards Rors. Apslēptais ( drukātā grāmata; e-grāmata)
Mūsdienīgi un dziļi atklātas būtiskākās Bībeles tekstu tēmas un attīstības līnijas. Fantastiska un negaidīta atbilde uz jautājumu: par ko tad īsti šī savādā grāmata - Bībele stāsta?

Bils Plotkins. Dvēseles mākslas ( drukātā grāmata; e-grāmata)
Lieliska grāmata par cilvēka garīgo pārveidi. To īpaši vērtīgu dara vairāki desmiti konkrētu garīgu prakšu apraksti. Tā ir grāmata par uzdrošināšanos atstāt “komforta zonu”, jo tikai ārpus tās notiek patiesa izaugsme. Laikā, kad visa pasaule ir spiesta atstāt “komforta zonu”, tā ir izcili piemērota lasāmviela.

Dāgs Hammaršelds. Ceļa zīmes ( drukātā grāmata)
Grāmata, kas māca sarunāties ar sevi un ar ko lielāku par sevi. Stulba vienatne var būt nokaujoša, bet… tā nav vienīgā vienatnes forma, kāda tev pieejama.

 

Grāmatas “Sestā sieva” autore Inga Grencberga

Marsels Prusts. Zudušo laiku meklējot
Snobiski? Iespējams. Bet tajā brīdī, kad Prusta rakstītais pārņem savā varā - apstāties nav iespējams. Un tas nav tikai stāsts septiņās grāmatās par Parīzes smalkajām aprindām, to ikdienu un intrigām vai jaunā rakstnieka mīlas stāstu ar Albertīni.
Tās ir filozfiskas, neskaitāmiem slāņiem pārbagātas dzīves gudrības grāmatas. Man ir bijusi tā laime pabūt gan Illiers-Combray, gan Balbekas Grand-Hôtel Cabourg, gan teju visās Parīzes “Prusta vietās”.
Šīs grāmatas pa īstam manī atvēra lasīt’mīlestību!

Anna Gavalda. Es viņu mīlēju
Šī ir vienīgā grāmata, kuru esmu lasījusi vairāk kā vienu reizi. Un ik reiz, esot citā savā dzīves posmā, ieraugu tajā ko jaunu, sev noderīgu un atpazīstamu. Anna Gavalda ir mana literatūras “beznosacījumu mīlestība”. Tas, kā autore spēj atpsoguļot sievietes sajūtas un dzīvi, ir fenomenāli. Izjusti un īsti, līdz kaulam patiesi. Un reizēm šī sievietes pasaule veiksmīgi atklājas caur vīriešu “acīm un pieredzi”.
Lasiet visu no Gavaldas.

Alesandro Bariko. Jaunā līgava ( drukātā grāmata; e-grāmata)
“[…] dienu secība viņiem bija vienaldzīga, jo viņi allaž tiecās izdzīvot tikai vienu vienīgu perfektu dienu, atkārtojot to bezgala daudz reižu; tāpēc laiks viņu uztverē bija parādība ar mainīgām aprisēm […]”
JAUNĀ LĪGAVA tiešā un pārnestā nozīmē pārņēma manu prātu un sajūtas. IZCILA! Nelaida vaļā, turēja savā varā, koriģēja domas un vārdus ... Un, kad jūsu roka Zvaigznes grāmatnīcā sniegsies pēc šī šedevra (+ ģeniāls tulkotājas Daces Meieres darbs), paņemiet arī Bariko ZĪDU un MISTERU GVINU - ļaujiet sev piedzīvot īstu lasītbaudu.

Karlos Safons. Vēja ēna ( drukātā grāmata; e-grāmata)
Izcila valoda, izcils tulkojums. Par grāmatu nozīmību cilvēku dzīvēs. Par to, kā grāmatas spēj vadīt dzīves. Par to spēku un iedvesmu. Lasot Safonu, pieķeru sevi domājam “Es arī gribētu tā mācēt rakstīt! Kaut kad, kad “izaugšu liela” un būšu īsta rakstniece.”
(turpinājumi: “Eņģeļa spēle” un “Debesu gūsteknis”)

Rupi Kauri.  Piens un Medus ( drukātā grāmata; e-grāmata)
Dzejas un īsprozas šedevrs. Pie ik rindiņas varēju klusi teikt “Jā, tā ir! Jā, es zinu šo sajūtu! Jā, man arī tā ir bijis!” Rupi spēj aizskart visdziļākās sirds un dvēseles stīgas. Ne vien priecīgās un laimīgās, arī skumjās. Bet tās visas kopā spēlē skaistu “dzīvības dziesmu”.


Rakstniece Linda Nemiera

Hilarija Mantela. Vilku nams ( drukātā grāmata; e-grāmata)
Vēsturisks romāns par vienu no ietekmīgākajām un noslēpumainākajām personām Anglijas karaļa Henrija VIII galmā - Tomasu Kromvelu. Līdz ar pirmajām lappusēm grāmata met izaicinājumu lasītājam ar savu neparasto rakstības stilu. Tomēr pats sižets ir tik aizraujošs, ka tas nav šķērslis, bet drīzāk liek justies kā senu noslēpumu šķetinātājam. Parasti vēsturiskie romāni nav mans lauciņš, jo nemitīgi fonā skan šaubas - kā gan autore to var zināt? Šis bija burvīgs izņēmums, kad piecsimts gadus seni notikumi likās gluži vai vakardiena.

Ruta Vēra. Sieviete no desmitās kajītes ( drukātā grāmata; e-grāmata)
Esmu Agatas Kristi cienītāja. Fane jau no bērnības! Un līdz šim es nebiju mūsdienās sastapusies ar
līdzvērtīgu talantu detektīvromānu žanrā. Ruta Vēra ir izcila! Galvenā varone ir lieciniece slepkavībai uz izklaides kuģa, tomēr trūkst paša galvenā - upura, jo visi pasažieri ir dzīvi! Īsti agatiski kristiskā garā rakstniece liek mums apšaubīt visu un katru, ieskaitot galveno liecinieci.

Terijs Pračets. Mazā brīvā cilts ( drukātā grāmata; e-grāmata)
Reta ir tā grāmata, kas norezonē kādā slēptā, pirmatnējā vibrācijā, kas sniedzas gluži vai no bērnības. Tā man bija ar Pračeta “Brīvo cilti”. Grāmatas aizraujošais sižets par mazo meiteni Tifāniju Smelgu, kura spēj uzveikt ūdensbriesmoni ar pannu, uzrunāja bērnu manī. Tomēr dzīves gudrība, kas paslēpta Tifānijas ceļā uz kļūšanu par raganu - tā lika pasmaidīt manam pieaugušajam.

Edvardsa-Džonsa Imodžena. Sanktpēterburgas raganas
Vēl viens vēsturisks romāns. Šoreiz par pagājušā gadsimta krāšņāko un bagātāko Eiropas galmu – pēdējā Krievijas impērijas cara Nikolaja II. Stāsts seko divu Melnkalnes princešu Milicas un Stanas likteņiem. Šo var lasīt gan kā vēsturisku romānu, gan kā ezotērisku fantāziju par Krievijas impērijas ietekmīgajām ģimenēm un lielāko tā laika mistiķi - Rasputinu. Katrā ziņā - pēc izlasīšanas gribas aizceļot uz Pēterburgu un, jau caur grāmatas notikumu prizmu, paviesoties pilīs un paklaiņot pa pilsētas ielām.

Maija Pohodņeva, Modris Pelsis. Aliansē pret vēzi ( drukātā grāmata; e-grāmata)
Jāteic godīgi, sākot lasīt bija grūti. Jo zinu abus jaukos cilvēkus personīgi un lasīt tik smagus pārdzīvojumus nav viegli. Es gaidīju asinis, iekšas un skarbumu. Bet saņēmu ko pilnīgi citu - stāstu par draudzību, par cerību un uzvaru. Kaut ko ļoti gaišu un cerīgu. Protams, bija arī skarbums, jo vēzis nav pastaiga parkā saulainā dienā. Grāmata ir sarakstīta divās daļās - viena ir personīgā pieredze, bet otra - zinātniskā daļa par dabas līdzekļiem, ko Maija un Modris izmantoja cīņā ar slimību. Neesmu mikoloģe vai bioloģe, tomēr arī otrā daļa bija ļoti saistoša dēļ vieglās, saprotamās valodas un interesantajiem faktiem.


Žurnāliste un rakstniece Maija Pohodņeva

Hanss Rosling. Factfulness ( drukātā grāmata; e-grāmata)
Desmit iemesli, kāpēc situācija pasaulē mums šķiet sliktāka, nekā ir patiesībā. Lasot grāmatu un piepūlot smadzenes, lai domātu līdzi, neatliek laiks raizēm. Skatoties uz dzīvi plaši atvērtām acīm un prātu, kļūst redzamas likumsakarības, kas labi kliedē bailes.

Maruta Kusiņa. Savvaļas ziedi Latvijas gadalaikos ( drukātā grāmata)
Nekas tā nenomierina kā plaukstoša pļava. Katrā lappusē daudz ziedošu augu fotogrāfiju. Ieelpo skaistumu un izelpo raizes. Brīvais laiks, lai iemācītos atpazīt augus, tā ir dāvana.

Stīvens Kings. Tas. 1. un 2. grāmata ( drukāta grāmata; e-grāmata)
Ja gribi tik galā ar savām bailēm, nepieciešams iemācīties ieskatīties tām tieši acīs. Kings ir ideāls treneris!

Elizabete Gilberta. Ēd, lūdzies, mīli ( drukātā grāmata; e-grāmata)
Reiz katram pienāk brīdis, kad viņš beidzot var kaut ko izdarīt tikai un vienīgi savā labā un ar baudu. Pārlasītu grāmatu un vēlreiz paklausītos autores uzstāšanos TED talk.

Vitolds Mašnovskis. Muižas Latvijā. 1. un 2. grāmata
Pagātni, kurai ikdienā paskrienam garām, ir vērts uzsūkt sevī lēnām, pa grāmatas lapai, pa teikumam, pa attēlam. Izzinot vēsturi, kļūst saprotamāka tagadne.


Rakstniece Evija Gulbe

Juris Rubenis. Viņa un viņš ( drukātā grāmata; e-grāmata)
Ilgi gaidīju satikšanos ar Jura Rubeņa grāmatu “Viņa un Viņš. Mīlestība. Attiecības. Sekss”. Lai gan plauktā tā stāv kopš izdošanas brīža, attiecības ar grāmatu veidojās pamazām, visai ilgā laikā. Šobrīd grāmatu piedzīvoju dziļā pateicībā.
Neparasti skaista, sirsnīga, vaļsirdīga un gudra grāmata, kas ierāda ceļu attiecību dziļumā un spēcina ceļinieku. Paldies par velti, kas vairo mīlestību!

Ph.D. Klarisa Pinkola Estesa. Sievietes, kuras skrien ar vilkiem ( drukātā grāmata)
Klarisas Pinkolas Estesas “Sievietes, kuras skrien ar vilkiem”, manuprāt, ir grāmata, kuru nav vēlams lasīt skrienot, steigā, aizņemtībā. Tai ir vērts pievērsties lēnprātīgi un atdevīgi. Ir grāmatas, kuras tiek lasītas un izlasītas, taču šī ir meklējumu grāmata, pie kuras atgriezties. Rakstniece atgādina, ka mūsu darbs ir turpināt darīt darbu. Šos vārdus dudinu sevī kā mantru un ik pa laikam atgriežos grāmatā, lai turpinātu iesākto darbu pašas dvēselē.
“Sievietes, kuras skrien ar vilkiem” ir sievietes dvēseli dziedinoša, audzinoša un barojoša grāmata. Arī vīrietim, kurš vēlas izprast sievieti, tā var kļūt par nozīmīgu atklājumu avotu.

Džūlijas Endersas. Par zarnu šarmu ( drukātā grāmata; e-grāmata)
Grāmatu par orgānu, kur mīt imunitāte un labs garastāvoklis, “apriju” ar milzu zinātkāri un baudu. Rakstniece zinātniskus pētījumus pasniedz tik atraktīvi – līdzīgi, ja matemātikas formulas spēlētu simfoniskais orķestris. Sevišķi veselīga literatūra prātam, sirdij un vēderam!

 

Žurnālists un rakstnieks Modris Pelsis

Ērihs Marija Remarks. Melnais obelisks
Lieliska lasāmviela, ja rodas domas, ka viss ir slikti un dzīve iet uz leju. Sekojot aprakstītajiem notikumiem, var iegūt diezgan iespaidīgu optimisma lādiņu. Ļoti noderīgi pašreizējā situācijā.

Linda Nemiera. Kaķis otrpus ceļam ( drukātā grāmata; e-grāmata)
Ja ir interese par tādām pārdabiskām būtnēm kā vilkači, būs interesanti palasīt kaut ko nedaudz atšķirīgu no klasiskajiem gabaliem par šiem bīstamajiem cilvēkdzīvniekiem. Interesanti iztēloties, ka šie radījumi mājo tepat Latvijā, ar diezgan ikdienišķām un parastam cilvēkam saprotamām problēmām.

Mario Pjuzo. Krusttēvs
Grāmata, kuru var lasīt atkal un atkal. Iespējams, daudziem šķiet, ka autors ir glorificējis mafijas darboņus, tomēr, iedziļinoties stāstā, saproti, kādu cenu nākas maksāt par varu un ietekmi. Lasot grāmatu, nākas aizdomāties, vai var saskatīt līdzību mafijas uzplaukumam pēckara Amerikā, un kā attīstījusies noziedzība un korupcija pie mums – Latvijā.

Arno Jundze. Bergs un relikviju mednieki ( drukātā grāmata; e-grāmata; 3td bibliotēka)
Kriptoromāns, kas liek domāt, analizēt un pārskatīt savu attieksmi pret it kā garlaicīgiem vēstures notikumiem.

Anatols Imermanis. Mortona piramīda
Latvijā pirmo reizi izdota 1971. gadā. Lasot šo fantastikas grāmatu, ir interesanti atpazīt mūsdienu masu medijus.


Rakstniece Baiba Zīle

Svens Kuzmins. Hohma
Viens no labākajiem latviešu prozas pēdējā laika darbiem. Traģika, komisms, absurds un vieglums piejūras pilsētiņā Hohma, no kuras nav iespējams aizbraukt pat tad, ja esi projām. Neko tādu latviski jūs nebūsiet lasījis.

Ričards Flanagans. Šaurais ceļš uz dziļajiem ziemeļiem ( drukātā grāmata; e-grāmata)
Neticami skaudrs un atmiņā paliekošs mīlasstāsts uz mums nezināma vēsturiska fona - japāņu karagūstekņi Birmas Nāves dzelzsceļa būvniecībā. Man šī grāmata atklāja pilnīgi jaunu vēstures šķautni, lika palūkoties no citas puses uz pašu ciešanām un atgādināja “Doktoru Živago”.

Kims Leine. Mūžības fjorda pravieši ( drukātā grāmata)
Pārpasaulīgs un daudzšķautņains stāsts par dāņu kolonizatoriem Grenlandē, kas vēsta par ticību, mīlestību, cilvēka dabu skaudrajos pirmatnējās dabas apstākļos un mums nezināmo ziemeļu vēsturi.
Ziemeļu tumsa, kura slēpj sevī daudz gaismas. Nelieciet grāmatu malā, ja šķiet, ka tālāk lasīt nav iespējams!

Olli Jallonens. 14 mezgli līdz Griničai
Četru cilvēku ceļojums apkārt pasaulei pa Griničas meridiānu. Grāmata ir gan aizraujoša odiseja pa eksotiskām vietām, gan distopisks un smalks stāsts par cilvēku attiecībām, vientulību un mediju manipulēšanu ar patiesību.

Tommi Kinnunens. Četru ceļu krustojums ( drukātā grāmata; e-grāmata; 3td bibliotēka)
Vēl viens izcils somu darbs. Dažādu paaudžu satikšanās mājā uz četru ceļu krustojuma gadsimta garumā. Kas vieno cilvēkus pāri laikam? Kas paliek pāri? Vai dzimtas stāsts turpinās katrā cilvēkā?
Atturīgais, smalkais vēstījums un tā intonācijas sasaucas ar mūsu pašu dzimtu stāstiem, kuri glabā daudz noslēpumu, nepiepildītu ilgu un sapņu.

 

Rakstniece Zane Zusta

Leīla Slimani. Klusa dziesma
Šī grāmata mani pārņēma savā varā jau no pirmajiem teikumiem. Slimīgs sižets, kas nemitīgi liek domāt - kas notiks tālāk, kas nogāja greizi, kāpēc? Parasti šādas grāmatas nelasu, bet meistarīgā autores valoda mani fascinē un noteikti ir paraugs kam gribētu līdzināties. Šī noteikti ir grāmata, kurā pazust - šim laikam ļoti piemērota, ja gribas aizrauties un nedomāt ne par ko citu.
 
Regīna Breta. Dievs acis nemirkšķina ( grāmata)
Šo grāmatu lasīju apmēram septiņus gadus atpakaļ un tolaik tā mani spēcīgi ietekmēja. Pozitīvi stāsti no dzīves, kas liek pārdomāt dzīvi un saprast, ka mūs vienmēr kāds sargā - pat tad, kad liekas, ka cilvēcei ir uzgriezta mugura.
 
Laura Vinogradova. Izelpas ( drukātā grāmata; e-grāmata; 3td bibliotēka)
Stāstu krājumi ir izcili piemēroti mirkļa aizrautībai. Kā garšīga uzkoda ikdienas gājumā. Lauras stāsti aizrauj, dažbrīd pārsteidz, ievelk varoņu dzīvē un ir tiešām žēl, kad tie beidzas.
 
Arkādijs Pancs. Sarunas par laimi ( drukātā grāmata; e-gramata; 3td bibliotēka)
Grāmata tapusi balstoties uz autora pieredzi psihoterapeita kabinetā, savukārt pats autors jau ir aizsaulē. Bija ļoti interesanti to lasīt, saprotot, ka aiz katra stāsta ir reāli cilvēki. Ja šķiet, ka tēma ir banāla un “ko gan tur vairs jaunu var pateikt”, tad ieteiktu to izlasīt, lai to uzzinātu. Mani aizrāva!
 
Iveta Harija meita. Vīna meditācija sievietei
Šis ir patiess stāsts, tāpēc tas jau vien ir interesantāks par citiem. Autores godīgi uzticēts stāsts - visu cieņu! Par atkarību, kas vajā, par depresiju, kas vajā. Ļoti interesanta grāmata!

Iesaki draugiem