“Kā apturēt laiku”?

2024-09-03

Laiks. Kaut kas tāds, pār ko cilvēkam nav varas – nekad nav bijis un, visticamāk, nebūs. Taču vienmēr bijušas alkas pēc mūžīgas dzīves.

Britu rakstnieks Mets Heigs savā jaunajā romānā “Kā apturēt laiku” prasmīgi un intriģējoši spēlējas ar domu – kā būtu, ja mūsu vidū mājotu cilvēki, kuru mūžs būtu kā Metuzālam.

Nevis nemirstīgi, bet tādi, kas dzīvo gadsimtiem ilgi. Lēni pieaug un vēl daudz lēnāk noveco, turklāt viņiem ir lieliska imūnsistēma, kas pasargā no infekcijām. Mūs, parastos cilvēkus, viņi dēvē par viendienītēm, bet paši sevi par albatrosiem jeb albām, jo vēl nesen valdīja pārliecība, ka albatrosi dzīvo ļoti ilgi.

Toms Hazards ir viens no viņiem. Dzimis Francijā 1581. gadā, viņš gadsimtiem ilgi klīst pa pasauli, dzīvodams neskaitāmas dzīves vairākos kontinentos un strādādams dažādās profesijās. Būdams vēl pavisam jauns, Toms zaudē ģimeni, drīz pēc tam arī mīļoto sievieti un vienīgo meitu, taču uzzina, ka nav vienīgais ilgdzīvotājs pasaulē. Laikam ritot, viņš kļūst arvien izveicīgāks, arvien gudrāks un veiksmīgāks un tad iepazīstas ar ilgdzīvotāju brālību. Hendrihs, tās vadītājs, dzīvo vēl daudz ilgāku mūžu un viņam ir savi priekšstati par to, kāda ir albu loma.

Kas mūsdienu pasaulē gaida tādus kā viņi, ja noslēpums nāks gaismā? Nekas labs, jo “Tumsonība laika gaitā mainās, bet tā pastāv vienmēr un joprojām paliek tikpat nāvējoša,” ir pārliecināti teju visi albas. Ikviens no viņiem vismaz reizi mūžā piedzīvojis situāciju, kas piesardzību tikai pastiprina. Tāpēc šī organizācija palīdz saviem biedriem mainīt dzīvesvietas un dokumentus – jo mūsdienās, kad ziņas pasauli aplido vienā mirklī, ir ļoti svarīgi nepievērst sev uzmanību. Galvenais likums, kas palīdz izturēt un brīžiem pat izbaudīt savu ilgo dzīvi ir viens: nedrīkst iemīlēties. Neiemīlēties. Nemīlēt. Nesapņot par mīlestību. Nepieķerties. Toms ir drošs, ka pēc visa pārdzīvotā šo noteikumu pildīt būs vieglāk par vieglu, taču tad viņš sastop Kamilu...

Kā jūtams no lasītāju un kritiķu atsauksmēm, šī Meta Heiga grāmata ieintriģējusi arī tos, kas nav bijuši sajūsmā par viņa iepriekšējiem darbiem. Rakstniekam tiešām ir izdevies izstāstīt aizraujošu, saturiski dziļu un valodiski vieglu stāstu par tēmu, kas interesanta ikvienam!

Mets Heigs (Matt Haig) ir angļu rakstnieks un žurnālists, vairāku bestselleru autors, kurš raksta gan bērniem, gan pieaugušajiem. Latviešu valodā ir tulkotas un izdotas vairākas Meta Heiga grāmatas, tostarp “Pusnakts bibliotēka”, “Cilvēki un es”, “Patiesā laumiņa” u.c.

Pieejama arī e-grāmata.

No angļu valodas tulkojusi Ligita Azovska.

Iesaki draugiem